A+ R A-

Gasztronómia

Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és mihez használjunk?

Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható.

Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye. Hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez.

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Az ősöktől örökölt ételek mellett számos hatás érte konyhánkat,de makacsul tartotta magát néhány ősi eljárás is.

A kenyértészta alá tett káposztalevél vagy más levélen sütés , vagy az agyagban sütés ősi sütési módszer maradványa, - a mai ínyenceknél is megtalálható. Nevezik. "kőre leppencs"-nek is.. Valójában kenyértésztából készül, amely lehet vastagabb vagy vékonybb. Lehet lángoshoz hasonlóan enni, vagy palacsintaszerűen tölteni. A levélen való sütéshez nem kellett kemence, elég volt egy felforrósított kő is, amin megsült a ráöntött tészta. A levelek a mai tepsit helyettesítették.

Igazi hungaricum, bár jelenleg éppen nincs divatban, sőt talán soha nem is volt. Ennek ellenére nem hiszem, hogy akad olyan magyar ember, aki ne evett volna már zsíroskenyeret, amely rövidesen lehet, hogy ismét a népélelmezés number one-ja lesz.

Lehet, hogy az írás olvastán az egészséges étkezés hívei felszisszennek, de mi ennek ellenére mindenkit arra biztatunk, hogy ha már kiürült a családi kassza, bátran egyen egy zsírosdeszkát.

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma.

A peszmeg főzéssel besűrített szőlőmust. DK-Dunántúlon készítik magyarok, délszlávok és németek egyaránt. A mustot a tűzhelyen főzik, térfogatának ötödére, hatodára sűrítik, s végül sütőtökdarabokat tesznek bele. A kész pekmez híg lekvárszerű halmazállapotú, cserépfazékban teszik el.

A név onnan ered, hogy egy fárasztó Baranta edzés után akarunk egy fajsúlyos rántottát enni csak nem volt otthon tojás.tanács: sok kenyérrel tumkolva vagy tésztára, akár rizsre is kitűnő (a serpenyő kenyérrel kitörlése garantált). Kenyérre is kenhető mint afféle sajtkrém, hidegen és melegen is. Ízfokozók nélkül is ízletes.