A+ R A-

A DITT Nagykovácsi elődöntőjének margójára

2015. május 16-án második alkalommal is Nagykovácsiban került megrendezésre a Kárpát–medencei „Dunán innen, Tiszán túl” gyermek- és ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny budapesti és pest megyei elődöntője. Az égieknek köszönhetőn idén is ragyogó napsütéses idő fogadta a résztvevőket. A tavalyi versenyzői létszámot felülmúlva 340 gyermek mutatta be tudása legjavát az idei tehetségkutató neves zsűrije előtt. Ez alkalommal négy versenyszámban öt helyszínen (népdal I-es és II-es korcsoport, népzene, népmese, néptánc) zajlottak a megmérettetések.

A Tisza István téren tíz órakor induló barantás ostormenetet követően a népdal zsűrijének közreműködésével Himnuszt énekelve vette kezdetét a megnyitó, melyen köszöntő beszédet tartott Kiszelné Mohos Katalin (fővédnök), Nagykovácsi Nagyközség polgármestere; Vukics Ferenc (fővédnök), a baranta alapítója és az Országos Baranta Szövetség elnöke; Diószeghy Tünde, a Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója; valamint Rápóti-Fekete Mónika, a tehetségkutató Kárpát-medencei döntőjének szervezője. A település idén is kiváló, a rendezvény jellegéhez illő környezetet biztosított.  A gyermekek versenyeivel párhuzamosan több program is várta a látogatókat. A Tisza István téren, a néptánc színpad környezetében kézműves vásár és kézműves gyermekfoglalkoztatók, a templom kertben és a Nagykovácsi Általános Iskola mellett baranta gyermekfoglalkoztató és népi játékok várták az érdeklődőket. Többek között ki lehetett próbálni az íjászatot, a vívást, a csatakereszt- és kelevézhajítást, a métát és a csürközést is. Aki kevésbé mozgásigényes programot keresett, az Óperencia mesesátorban hallgathatta Böde Péter vándor meseíró meséit és előadásait. A versenyszámok lebonyolítását követően egy felvonulásra került sor, melynek főszereplői természetesen a részt vevő gyermekek, a velük érkezett szülők, felkészítő tanárok, barantások és a csatlakozni kívánó látogatók voltak. A hosszan „daloló és kígyózó” sor célállomására, a rendezvény központjába a Tisza István térre érve igazi forgataggá változott és nem mindennapi élményt nyújtott a résztvevőknek és nézőknek egyaránt. A helyi Rézpatkó néptáncegyüttes moldvai koreográfiáját követően a Zrínyi Baranta SE, Királyi Sólymok Buda Baranta, Szondy György Baranta, Napsólyom Baranta csapatok összevont, gyermek- és ifjúkorú barantásaiból verbuválódott baranta bemutató következett a gálaműsor keretein belül.

Az ünnepélyes eredményhirdetés során a kézműves ajándékok mellett, az önkormányzat és Bán György népi hangszerkészítőnek köszönhetően gazdára találtak a külön erre az alkalomra készítettegyedi népi furulyák is. Emellett a népmese kategóriában Petőváry Zsolt (KÓPÉ UVSE) által különdíjként felajánlott, olimpiai és világbajnok vízilabdázóink által dedikált vízilabda is méltó helyre került. Minden továbbjutó szereplési lehetőséget nyert a 2015. május 30-ai Budakeszi Városi Gyermeknapra is.

A verseny eredményei ide kattintva tekinthetőek meg: http://bpm.ditt.hu/index.php/2015/eredmenyek

Nagy Z. László fotóművész képei a rendezvényről: http://bpm.ditt.hu/index.php/2015/galeria

(További képek válogatása folyamatban…)

A budapesti és pest megyei „Dunán innen, Tiszán túl” tehetségkutató szervező csapata ezúton is gratulál minden versenyzőnek és továbbjutónak, és sok sikert kíván mindenkinek a 2015. június 6-ai miskolci döntőre. Természetesen további jó tanulást, élményben gazdag gyakorlást és készülést kívánunk minden ifjú tehetségnek a soron következő megmérettetésekhez és természetesen jövőre is nagy szeretettel várunk mindenkit Nagykovácsi elődöntőjére!

 

Bognár István

Főszervező