A+ R A-

Beszámoló a Mosonmagyaróvári szemináriumról

A Jóisten kegyes volt hozzánk és nyári időt varázsolt nekünk a hétvégére. Az előzetes kiíráshoz képest kissé megcsúszva, tíz után nemsokkal kezdtünk Mosonmagyaróváron, a "Szigetköz ízei, vármegye borai" fesztiválon. Ostormenettel vonultunk végig a város sétálóutcáján, majd visszaérkezve kezdetét vette a bemutatóra történő gyakorlás.

A bemutató, illetve a későbbi szeminárium létszáma 30 volt, mely a győri Szkíta Sólyom, a veszprémi Berenhidai Huszár Péter és a Budafokos Baranta tagjaiból állt össze. Egy órától Kassai Lajos bemutatóját tekintettük meg, aki tanítványaival magas színvonalon mutatta be a hajítófegyverek gyalogos, az íj és a szablya lovas alkalmazását. Lajos bemutatója után következett közvetlenül a barantások bemutatója, amit a közönség lelkes tapssal hálált meg. A bemutató után Kassai Lajos személyesen gratulált a csapatvezető Potyondi Ákosnak; szavaival élve "látszik a rengeteg belefektetett munka a legények teljesítményén".

A bemutatót követően kis pihenő után kezdetét vette a szeminárium programja. Kezdetben a pajzs-szablya alapmozgásokat tekintettük át, majd az iskolagyakorlatokat. Ezután az alapgyakorlatok kerültek sorra, mely során a résztvevők megtanulták, hogy a pajzsot nem csak védekezésre, de támadásra is lehet használni. A technikatanulás után szabad vívás következett, ahol sokaknál a pajzs, mint akadályozó tényező jelentkezett kezdetben, de szépen lassan mindenki beleszokott az új mozgásba. Az egyéni küzdelmeket követően a csoportos harc alapjaiba nyertek betekintést a harcosok: először a kettő egy elleni küzdelemnél néztük meg mik a lehetőségei a harcoló feleknek, majd a nagyobb csoportok együttműködését csiszoltuk gyakorlatokkal és sok szabad harccal.

A szeminárium végén mindenki kellemes fáradtsággal, sok új tapasztalattal és néhány lila folttal gazdagodva tért haza. Elválásunkkor megbeszéltük, hogy a télen veszprémi helyszínnel ismét összegyűlünk egy újabb szeminárium erejére.

Másnap Gyirmótra voltunk hivatalosak, ahol Schunder László munkásságába tekinthettünk be. László a hódoltságkori magyar szablyavívás rekonstrukcióján dolgozik korabeli források alapján. A közel 4 órás edzés során megismertette velünk rendszerének felépítését, és mi is vele a barantás szablyavívás módszertanát. Szabad vívásaink során alkalmunk volt másfajta gyakorlóeszközöket kipróbálni, többek közt korhű gyakorlóeszközök replikáit is. Külön öröm, hogy volt alkalmunk éles karddal vágógyakorlatokat végezni.

Röviden összefoglalva: ez a hétvége nem telhetett volna jobban. emberek közt, hangulatban, szép környezetben, lélekben-testben-szellemben gyarapodva.

2015. szeptember 14.

Üdv!
Litkei Máté