A+ R A-

A temesvári Losonczy István Baranta csapatról

2016-ban az erdélyi Temesváron kerül megrendezésre a Balassi Kupa, amellyel kapcsolatban a temesvári csapatről szól bővebben Erdei Lajos csapatvezető:

Már régóta foglalkoztat dicső múltunk, történelmünk, hadtörténetünk, katonai hagyományaink megőrzése és ápolása. A barantával Székelyudvarhelyen ismerkedtem meg Kovács László, Székelypálfalvi hagyományőrző jóvoltából. Itt Temesváron, Nagy Dániel Székelyudvarhelyi barantás és temesvári egyetemi hallgatóval 2013 decemberében beszélgettünk arról,hogy lenne a temesvári szórványban egy baranta csapatot alapítani.

Felkértem arra, hogy tartson egy előadást és egy rövid bemutatót a barantáról,a temesvári Bartók Béla líceumban. Az előadás színvonalas volt, a bemutató látványos és annyira sikeres,hogy közvetlenül a bemutató után mely 2014 január végén volt, elkezdtük a toborzást. Ennek nyomán több mint 20-an jelentkeztek,legtöbben az akkori VI. osztályból.

Kezdetben, heti egy alkalommal tartottunk edzést,a foglakozásokat Nagy Dániel vezette, felszerelésünk hiányos volt, de a lelkesedés annál nagyobb. Volt néhány íj és vessző, így hát íjászattal foglalkoztunk, nemsokára csatlakozott a csapathoz Fábián Loránd- István, szintén egyetemi hallgató és Székelyudvarhelyi barantás.

A továbbiakban együtt tartották a foglalkozásokat, felszereltségünk egyre javult, már mindenki saját íjjal és vesszővel rendelkezett, sikerült vesszőfogókat illetve vesszőfogó hálót beszerezni.

2014 májusában vendégeink voltak a szegedi barantások, Kézér Dávid vezetésével, egy nagy sikerű bemutatót tartottak,ezt követően pedig egy szemináriumot, a botforgatásról és a szablyavívásról.
2014 június végén,részt vettünk a 2014-esNyilzáporon Ópusztaszeren egy tíz fős csapattal.
2014 júliusában kis létszámmal az országos illetve az erdélyi baranta táborba is sikerült eljutni.
2015 február 21 részt vettünk egy tíz fős csapattal Rimaszombaton A VIII. Balassi kupán.
2015 április havában 8 fős csapattal részt vettünk a gyulai országos íjászversenyen, 2 napos foglalkozáson újra Kézér Dávid oktatott a hosszú és rövidbot használatára.
2015 május 1-én Újmosnicán,a TM Arhery ijász egyesület meghívására, népes csapattal bemutatót tartottunk , nagy sikerrel.
2015 május 8 és 9 között vendégeik voltak az Egri Vitézlő oskola vitézei,akik korabeli viseletet,fegyvereket és azok használatát mutatták be.
2015 júliusában a csapat 4 tagja részt vett az országos baranta táborban, illetve augusztusban az Erdélyi baranta táborban, többen sikeres fokozatvizsgát tettek le.
Az Egri várnapokon,az egri vitézlő oskola vendégei voltunk,részt vettünk az íjászversenyen és az ostrom játékban.
2015 szeptember 4-én a Tm Arhery által szervezett nyugati liga íjászversenyen egy 8 fős csapattal vettünk részt.
2015 Szeptember 21 és 22 között, Zoldon kétnapos tábort szerveztünk,vendégeink voltak Bácsalmásról Végh László és kedves felesége. A foglalkozásokat Végh László vezette, sokat tanultunk e két nap alatt, főleg a szablyavívást és az íjászatot gyakoroltuk.

Két alkalommal is Kalocsáról neves oktatókkal a rovásírást gyakoroltuk


Ugyanakkor, sokszor meghívnak tisztelgésekre és ünnepségekre, de részt vettünk I. Károly királyunk mellszobrának avatásán is.

Jelenleg Fábián Loránd vezeti a foglakozásokat heti 3 alkalommal 20 fő részére (2 gyerek, 1 felnőtt foglalkozás). A foglalkozásokon és bemutatókon kívül céljaink között szerepel, helytörténelmi hagyományaink, megőrzése, ápolása, nemzeti emlékhelyeink megőrzése.

Jelenleg az Újbesenyői 1849-es honvéd emlékmű megmentésén és felújításán munkálkodunk, emellett egyik fő célkitűzésünk, névadónk Losonczy István temesvári várkapitány emlékének megőrzése , hiszen 1918 előtt Temesvár főtere méltán az ő nevét viselte.

Szeretettel várunk minden versenyzőt, barantást, szablyavívót, nézőt, szurkólót, érdeklődőt a február 13-i Balassi Kupára, Temesvárra.

Erdei Lajos, szervező