A+ R A-

Beszámoló a IX. Balassi Kupáról

2016 február 13-án kilencedik alkalommal került megrendezésre a Balassi kupa, ez alkalommal a temesvári Losonczy István Baranta csapat szervezésében. A szablyavivó bajnokság számára egy Temesvár melletti település, Újszentes nyújtott otthont.  A versenyre egyaránt érkeztek délvídékről, felvídékről, székelyföldről, kis-Magyarországról és bánságról. Több mint 80-an regisztráltak a megmérettetésre. A versenyezőket 5 kategóriára osztották fel:
Öskü - 17 év feletti férfiak (és nők)
Menyét - 13 év és a feletti lányok
Kese - 17 év és az alatti férfiak
Csikó 1. - 11-13 év közötti gyerekek
Csikó 2. - 8-10 év közötti  gyerekek
    A már korábban, azaz pénteken érkező csapatoknak a Bartók Béla Elméleti Líceumban biztosítottak szálláslehetőséget a szervezők. Az iskola tornatermében lehetőség adódott edzeni, és  felkészülni a szombati versenyre.
    A bajnokság napján a versenyzők ébresztése fél 7 -kor történt, ezt követően elfogyasztották  reggelijüket és 7:40- kor már úton voltak az Újszentesi sportcsarnokba. A nyolc órától kezdődő regisztrálás igencsak elhúzódott. Ez idő alatt a résztvevők magukra öltötték a fegyverkabátokat és felhúzták a csapat zászlókat.
    Tíz órakor a csapatok felvonulásával kezdetét vette a megnyitó ünnepség. Miklós Árpád, Újszentes alpolgármestere szólalt fel elsőként, aki, mint beszédéből is kiderült, örömmel biztosított helyszínt a nemzetközi rangadó számára. Ezt követően az Erdélyi Baranta Szövetség képviseletében jelenlévő Kincses Kálmán, ismertette a verseny történetét, ezzel megnyitva a IX. Balassi kupát. A házirendet, és a programot a temesvári csapat vezetője, Fábián Loránd István ismertette. Végül pedig Litkei Máté elmondta a résztvevők  kategóriába sorolását, valamint kitért a verseny menetrendjére is.
    A megnyitó befejezése a hivatalos fogadalomtétel volt, amely kiemelte a tisztességesség és becsületesség legfontosabb szerepét, azt, hogy mindenki magyar emberhez méltóan vívjon. Mielőtt a verseny kezdetét vette volna, a versenybírók technikai megbeszélést tartottak, hogy minden egységesen, és a legnagyobb rendben follyon majd le.  A versenyt a két csikó kategória kezdte, majd a harc a kese kategóriában folytatódott.
    Még ebéd előtt a menyétek is megméretteték magukat, majd következhetett a megérdemelt falatozás. Három óra tájékán az öskükön volt a sor, hogy szabját ragadjanak a kézbe és megmutassák milyen bravúros technikával győzik le az ellenfelet. Minden kategória esetében a megmérettetést a csoportos küzdelmekkel kezdték, ezt az egyenes kiesés követte, ami végül a döntőbe jutatta a vívókat. A tét egyre nagyobb volt, mindenki izgalommal figyelte kik lesznek a tovább jutók. A döntő során először a legjobb nyolc mérte össze tudásátés így kialakult a végső rangsor. Néha csak nagyon kicsin múlott a várt győzelem, azonban a kiesett személyek sem csüggettek, lelkesen szurkóltak tovább csapattársaiknak.
    Amíg a szervezőknek sikerült megírnia az okleveleket, egy nagy, közös játékot vezényelt le Litkei Máté. A taktikai játékban minden versenyző részt vett. Két csoportra oszolva mérték össze képességeiket. A feladat, az ellenfél zászlajának megszerzése volt. Miután az igencsak harcias csapatok, csatakiáltások közepette megszerezték egymás zászlóit következhetett a várva várt eredményhírdetés, amely során a versenyzők kategóriánként álltak a dobogóra. Az öskük bajnoka immáron címvédőként vihette haza a vándorkupát, de a menyéteknél is címvédés történt.
Eredmények :
   
Öskü
1. Németh Viktor
2. Szabó Ottó
3. Takács Diána
4. Kerstner Róbert
5. Odor Máté
6. Végh László
7. Berki László
   
Menyét
1. Takács Diána
2. Bokor Linda
3. Hazai Kinga
4. Barabás Emese
5. Maráz Réka

Kese
1. Bertalan Márton
2. Szántó Ákos
3. Szita Botond
4. Máthé Magor
5. Erdei Gergó
6. Benedek Márk
7. Nagy Szabolcs

Csikó2
1. László Zsolt
2. Szántó Levente
3. Seres Bálint Tibor
4. Pfeiffern Attila
5. Kőmíves Botond
6. Varga András

Csikó1
1. Botos Huba
2. Bakó Milán
3. Antal Teofil
4. Simonffy Tamás
5. Borbás Máté Péter
6. Jónás Zsolt
7. Oroszhegyi András

A díjátadót követően a helyi csapat mindenkit várt egy incsiklandó vacsora elfogyasztására, a Bartók Béla Líceum ebédlőjében. Másnap a résztvevők betekintést nyerhettek Temesvár látványosságaiba, majd elégedetten vehették az utat a lábuk alá.

Köszönet a rendezvény támogatóinak:

Újszentes Község Önkormányzata
Bartók Béla Elméleti Líceum
Temesvár Belvárosi Reformástus Egyházközség
Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Magyar vagyok internetes közösségi háló
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Temesvári Új Szó
Benedek Áron
Kabai Zoltán
Erdei Lajos Árpád

Külön köszönet:
Bálint Józsefnek
Benedek Áronnak
Dénes Róbertnek
Erdélyi Baranta Szövetségnek
Országos Baranta Szövetségnek
Temesvári Losonczy István Baranta csapatnak

Fábián Loránd- István
szervező, IX Balassi Kupa
2016. február 18.