A+ R A-

Tíz órán át csattogtatták a karikás ostort

Rate this item
(0 votes)

Egyedülálló: tíz órán át csattogtatták a karikás ostort

PRÓBATÉTEL | Egyedülálló teljesítménnyel emlékeztek meg hétfőn a kunszenti barantások a trianoni békeszerződés aláírásáról: tíz órán keresztül, folyamatosan csattogtatták karikás ostorukat a város főterén. A fiatalokat sem a tűző nap, sem pedig a feltört tenyér nem tudta megállásra kényszeríteni.

2012. június 7. Joó Zsuzsa

forrás: www.SZOLJON.HU

 

 


Egyes kör, készüljön!
A fűben heverésző fiatalok közül négy feláll, mindenki kézbe veszi saját karikás ostorát, ők következnek az ostormenetben. Hajnal óta csattogtatnak, negyedórás váltásban.

 

Egyedülálló kísérlete ez egyesületünknek, nem hallottam még arról, hogy ilyen kevés létszámmal szervezzenek tíz órás ostormenetet, mindösszesen húszan vagyunk ittárulja el Lászlóffy Béla, a Napsólyom barantások vezetője. — Hajnali hatkor kezdtük el sajátos trianoni megemlékezésünket. Egy órával korábban szerettük volna, éppen napkeltekor, de az önkormányzat nem engedélyezte, szerintük túl korai lett volna a kunszentieknek ez az ébresztőteszi hozzá mosolyogva.
Tény, a négy ostor hangja még három utcával odébb is hallatszik.

 

Az érdekes látványosság akaratlanul is megállítja az embereket, néhányan értetlen tekintettel néznek a régi korokat idéző ruhába öltözött barantásokra, nem értik, miért gyötrik magukat egész nap a tűző napon.
— A körben történő ostormenet az összetartozásunkat erősíti, ráadásul a rosszat is elűzzük ezzelmagyarázza Béla, miután ő is teljesítette a negyedórás kötelező penzumát. Homlokán gyöngyözik a veríték, nem csak a hőségtől. Kemény férfimunka ez!
Ostor szakad, váll fáradjellemzi röviden a férfi a tíz órás próbatételt. — Ráadásul van egy „kánonja” is a körbejárásnak, ez tovább nehezíti a feladatot! — fűzi hozzá.

A leváltott csoport másik három tagjához lépek, hagyom, hadd fújják ki magukat, a vizesflakon is ürüljön csak ki!
Nézze csak a tenyerem...! — mutatja Nagy Szabolcs a kezét, mely tele lett vízhólyagokkal. Most látom, szinte mindenkinek van már ragtapasz valamelyik ujján, olyan is akad, aki már hármat is felragasztott. Annak nincsen csak szerencséje, akinek a tenyerét törte fel a faragott nyél, ő bizony estig csak törölgetheti kisebesedett kezét.
Mert feladni senki nem fogja a próbatételt, az biztos! — bólogatnak határozottan a résztvevők. Férfiúi virtus volna? Aligha, a húsz résztvevő közül több lány is van a csoportban.


— Jó a ritmusérzékük és nagyon szívósak! — fűzi hozzá elismerően Lászlóffy Béla, majd elmeséli, hónapokon keresztül készültek erre a napra, hetente többször gyakoroltak, órákon keresztül csattogtatták ostorukat. Persze, zene nélkül, most azonban Balla Tibor népzenész segíti az idő múlását tekerőlantja játékával.

Közben Cserkeszőlőből érkeznek holland turisták, persze, mindenki szeretné kipróbálni a magyar szerszám, az ostor használatát, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A bőrszíj tekeredik ám lábra, derékra, sőt, csattan a szomszéd karján is! A külföldi látogatók most kezdenek csak elismerő pillantásokat küldeni a barantások felé, akik továbbra is szigorú rendben váltják egymást az ostormenetben, egészen fél ötig, amikor letelik a tíz órás megméretés.

 

Joó Zsuzsa

forrás: www.SZOLJON.HU