A+ R A-

A magyar földről

Rate this item
(1 Vote)
A magyar föld

A föld, Magyarország földje, a magyar népé. A historikus időben élő népé, mely évezredek múltjának mélyéből érkezett a mába és tart a jövő végtelenségébe, a népé, melyhez hozzászámláltatnak minden nemzedékek: a voltak, az élők és az eljövendők egyaránt. A föld, Magyarország földje, e nép hazája: - teremtettségi adottságaival és az előző nemzedékek alkotásaivaléltetője élő nemzedékeinek, nyughelye a voltakénak és öröksége az eljövendőknek. A föld, Magyarország földje, hazánk hogyan is volna eladható?
 Hogyan volna eladható egyetlen darabkája is idegennek, ha a kontraktust alá kellene írnia Petőfinek és Bocskainak, Hunyadinak és Árpád vezérnek, és a millióknak, akiknek életüknél drágább volt, és alá kellene írnia mindazoknak, akik Petőfinek és Bocskainak jőnek el a jövendőben és a jövendő névtelen millióinak is, akik életüket áldoznák érte?
Elvenni azonban elvehető a föld, a hazának a földje erővel, túlerővel, harccalamint történt is olykorámcsak fizikailag: a hódoltatott föld hódoltatott népe lelkében mindig szabad maradt, mert valójában mindig győztes volt, mert küzdve bukott, mert a túlerővel szembeni harc vállalása a győzelem, nem a nyílvánvaló kimenete. Lobogott-e zászló magasabban és fényesebben, mint a magyaré ’48-ban és ’56-ban? S aki lélekben győz, vesztes fizikailag csak ideig-óráig lehet. Mert „az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért”, sem az, hogy „annyi vér visszamáljon rólad ég”, amint költőink fogalmazták. A hódoltatott föld hősi népére visszaszáll. Vagy mást mondana talán Kárpát-medencei történetünk 1100 éve?
Elveszíteni a földet, Magyarország földjét, a fizikai hazát lehet: ha elgyávultan feladjuk a lelki hazát. Ha belső függetlenségünket, lelki szabadságunkat, hitünket, szárnyalásunkat egy tál lencséért önként odaadjuk. Vagy ha a máért, a több lencséért, az egész beláthatatlan jövővel vagyunk hajlandóak fizetni, nemzedékek beláthatatlan sorával egy élet kényelméért.

A szerző, Kovács Zsolt a Magyar Szellemi Védegylet néhai elnöke (†2005)