A+ R A-

Az ország legöregebb élőlénye nem adja fel- jelt ad...

Az ország legöregebb fája

Az ország legöregebb fája

A hédervári templom előtt hatalmas koronájú kocsányos tölgy terebélyesedik, amelyet a néphit ezerévesnek tart, sőt még annak a kötőféknek a nyomát is felfedezni véli, mellyel Árpád apánk annak idején a lovát hozzákötötte.

 

 

 

 

 

A tölgy valójában 700 esztendős, kerülete 710 átmérője pedig 230 centiméter. Magassága elérte a 14 métert. A tölgy alatt kialakított sírboltban nyugszanak Héderváry Károlynak és családtagjainak földi maradványai. A hédervári templom előtt hatalmas koronájú kocsányos tölgy terebélyesedik, amelyet a néphit ezerévesnek tart, sőt még annak a kötőféknek a nyomát is felfedezni véli, mellyel Árpád apánk annak idején a lovát hozzákötötte. A tölgy valójában 700 esztendős, kerülete 710 átmérője pedig 230 centiméter. Magassága elérte a 14 métert. A tölgy alatt kialakított sírboltban nyugszanak Héderváry Károlynak és családtagjainak földi maradványai.
Egy hirtelen jött vihar csaknem a vesztét okozta az ország legöregebb fájánaképp egy éve, tavaly április elején (Kisalföld 2007. április 6.). A betegeskedő hédervári Árpád-fa két ága is letörött, s mentőakció indult az egyetlen ép rész megmentéséért. Az összefogás eredményeképp egy fővárosi szakcég néhány héttel később kezdte a munkálatokat (Kisalföld 2007. május 4.). A törzsápolás során az odvas, korhadt részek után levették a facementet, kitisztították a fát az ép részekig: szinte teljesen kibelezték a tölgyet, többmázsányi korhardékot szedtek ki.
Ezt követően az üreget szellőzni nyitva hagyták. A koronaalap törési sérüléseit kezelték, a víztől megóvták, majd a megmaradt koronaág száraz, odvas részit levágták, az odút kezelték. A vázág korábban alulról volt megtámasztva: ezt felülről kötötték meg, mert ez stabilabb megerősítést biztosít. Az alsó megtámasztás a vázág vékonyodásával járt, a kötés azonban követi a vastagodást. A művelethez három tartóoszlopból álló, tizenhárom méter magas gúlát építtetett az önkormányzat. A hédervári erdőből kivágott oszlopokat daruval állították fel, majd vasalattal fogta össze Kósa Zoltán darnózseli szakember. A kocsányost négy helyen kötelek segítségével feszítették meg, mert 2-3 tonnát nyom csak a megmaradt ág. Ezzel a „behúzásos" módszerrel további vázágat is lehetne nevelni: eme eljárással még legalább tíz évig megmaradhat a fa.
A fát óvó szeretettel gondozzák és ápolják a helyiek. Ez év tavaszán már úgy tűnt, hogy a sokat látott fa matuzsálem nem vészeli át annak az új óriási sebnek a következményeit, amit a vihar okozott. hír, hogy a nyáron újra elindult a nedvkeringés az épen maradt részeken és új hajtásokat hozott a fa. Az új hajtások mint mutató ujjak egy irányba mutatnak, a fán pedig egy összetéveszthetetlen formájú alakzat jelent meg a kérgen…aki tudni akarja, hogy mi…látogassa meg a Mosonmagyaróvár melletti települést.