A+ R A-

Baranta híradó

Nagyszabású filmet készítettek Kassai Lajosról és az általa létrehozott – 2013 óta hungarikum - lovasíjász módszerről. A filmet három éven keresztül három kontinensen forgatták, lenyűgöző képi világot teremtve. Kassai Lajos nevét szerte a világban ismerik. E film nyomán tovább nőhet azoknak a tábora, akik maguk is meg akarnak ismerkedni őseink élő hagyatékával. 2015. január 12-én a film sajtóvetítésén jártunk, ahol annak készítője, Kaszás Géza osztotta meg velünk gondolatait a műről.
A videóban a beszélgetés második része tekinthető meg.

Fekete Máté
Zrínyi Baranta SE, OBSz nemzetközi kapcsolatok

Nagyszabású filmet készítettek Kassai Lajosról és az általa létrehozott – 2013 óta hungarikum - lovasíjász módszerről. A filmet három éven keresztül három kontinensen forgatták, lenyűgöző képi világot teremtve. Kassai Lajos nevét szerte a világban ismerik. E film nyomán tovább nőhet azoknak a tábora, akik maguk is meg akarnak ismerkedni őseink élő hagyatékával. 2015. január 12-én a film sajtóvetítésén jártunk, ahol annak készítője, Kaszás Géza osztotta meg velünk gondolatait a műről.
A videóban a beszélgetés első része tekinthető meg.

Fekete Máté
Zrínyi Baranta SE, OBSz nemzetközi kapcsolatok

Az 54. Baranta Híradóban Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnöke) beszélget a több éves barantás kihagyása után visszatérő Szilaj Istvánnal (Fekete Baranta csapat), aki a XVI. Baranta Magyar Bajnokság öskü-férfi kategóriájában a hatodik helyezést ért el.

Az 53. Baranta Híradóban a XVI. Baranta Magyar Bajnokság öskü kategóriájának győztesével, Falatovics Ádámmal (Zrínyi Baranta SE) beszélget Vukics Ferenc az Országos Baranta Szövetség elnöke. A menyét - női (13 feletti nők) kategória győztese Teleki Blanka (Vértes Baranta és Zrínyi Baranta SE), a kese (12-17 év közötti fiú) kategória győztese Bertalan Márton (Királyi Sólymok Buda Baranta Egyesület) lett.

Az 52. Baranta Híradóban a 2015. május 30-ai Kárpát-kupa után, beszélget Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnök) Papp Valérral a Magyar FILA Grappling MMA és Pankráció Szakági Szövetség (MGPSZ) elnökével a versenyről és a szervezetük terveiről.

Az 51. Baranta Híradóban a 2015. május 30-ai Kárpát-kupán, beszélget Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnök) a felnőtt kategória győztesével Falatovics Ádámmal (Zrínyi Baranta SE) a csatavívás versenyszám után.

A 49. Baranta Híradót 2015. május 16-án, Nagykovácsiban, a második alkalommal megrendezett „Dunán innen, Tiszán túl” ifjúsági, népművészeti tehetségkutató verseny Budapest és Pest megyei elődöntőjén forgattuk. A híradóban a Népdal II. korcsoport (13-18 évesek) zsűrijével, Petrás Máriával és Havay Viktóriával beszélget a helyszín műsorvezetője Andrásiné Bereczky Réka (Zrínyi Baranta SE) a verseny eredményességéről és tapasztalatairól.
A verseny internetes oldala: http://bpm.ditt.hu/

2015. március 4-6. között Martfűn rendezték a nemzetközi SETS konferencia délkelet-európai országok számára meghirdetett találkozóját, melyen az Országos Baranta Szövetség is részt vett. Maga a SETS (Stenghtening European Traditional Sports) egy európai kezdeményezés, amely a kontinensen fellelhető hagyományos játékok és sportok felkarolásával foglalkozik. Lehetőséget teremt arra, hogy azok, akik ilyen tevékenységet folytatnak kapcsolatba léphessenek egymással, módszereket, gyakorlatokat, praktikákat osszanak meg annak érdekében, hogy a különböző nemzetekhez tartozó, a köztudatból kikopott játékok és sportok ne vesszenek teljes feledésbe. A konferencia főszervezője a Hagyományos Játékok és Sportok flamand ernyőszervezete, a VlaS volt, szoros kapcsolatban a szolnoki TESZ-VESZ Alapítvánnyal.
A konferencián 15 szervezet képviseltette magát Csehországból, Belgiumból, Romániából, Bulgáriából, Görögországból, Oroszországból és hazánkból.
A Zrínyi Baranta SE válogatott tagjainak bemutatóját és a Vukics Ferenccel történt több, mint egy órás beszélgetését követően Guy Jaouen (Az Európai Játékszövetség elnöke) felajánlotta, hogy közbenjár érdekünkben a 2016. évi kelta birkózó bajnokságon való részvételünkért.
A 48. Baranta Híradóban Fekete Máté (Országos Baranta Szövetség, nemzetközi kapcsolatok) tolmácsolásban Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnök) beszélget Guy Jaouen (Az Európai Játékszövetség elnöke) úrral - 1. rész.

2015.02.21-én, Rimaszombatban, az Országos Baranta Szövetség és az Árvay Miska Baranta csapat szervezésében nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Balassi (szablya szabad vívó) kupa. A 47. Baranta Híradóban Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnök) beszélgetőtársa a házigazda csapat vezetője Ádám Csaba (Árvay Miska Baranta).

2015.02.21-én, Rimaszombatban, az Országos Baranta Szövetség és az Árvay Miska Baranta csapat szervezésében nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Balassi (szablya szabad vívó) kupa. A 46. Baranta Híradóban Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnök) beszélgetőtársa a Szovátáról érkezett csapat képviselője Bokor Tibor (Farkasnyom Baranta).

2015.02.21-én, Rimaszombaton, az Országos Baranta Szövetség és az Árvay Miska Baranta csapat szervezésében nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Balassi (szablya szabad vívó) kupa. A 45. Baranta Híradóban Vukics Ferenc (Országos Baranta Szövetség, elnök) beszélgetőtársa a Temesvárról érkezett csapat képviselője Fábian Lóránd (Losonczy István Baranta csapat).

2015.02.21-én, Rimaszombaton, az Országos Baranta Szövetség és az Árvay Miska Baranta csapat szervezésében nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Balassi (szablya szabad vívó) kupa. A 44. Baranta Híradóban Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség elnöke beszélget Takács Diánával (Zrínyi Baranta SE), aki ez alkalommal a női - menyét kategóriájának legeredményesebb versenyzője lett.

2015.02.21-én, Rimaszombaton, az Országos Baranta Szövetség és az Árvay Miska Baranta csapat szervezésében nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Balassi (szablya szabad vívó) kupa. A 43. baranta Híradóban Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség elnöke beszélget Németh Viktorral (Zrínyi Baranta SE), aki ez alkalommal a férfi - öskü kategóriájának legeredményesebb versenyzője lett.

2015. január 24-én került megrendezésre (a 2015-ös Baranta Magyar kupasorozat részeként) a felcsúti sportcsarnokban a IV. Wesselényi Kupa. A versenyszámok technikailag és fizikailag is igen nehezek voltak (egyrovásos böllön, fokos- és ostorpárbaj), ennek megfelelően az indulók létszáma 17 volt. A felnőtt mezőnyben Falatovics Ádám (Zrínyi Baranta SE), a keséknél Apatóczky Ádám (Napsólyom Baranta Egyesület) végzett az első helyen. A verseny után Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség elnöke beszélgetett a versenyen szerzett tapasztalatokról Lászlóffy Bélával, a Napsólyom Baranta csapat vezetőjével.

1. oldal / 4