A+ R A-

Ókori kevlár páncél

kevlárÓkori kevlár páncél
Nagy Sándor katonái és a szkíták is linothoraxot, egy többrétegű, ragasztott lenvászonból álló testpáncélt viseltek, amelyet az egyes rétegek laminálásával tettek még áthatolhatatlanabbá - derül ki egy új kutatásból.

 

 


Az Amerikai régészeti Intézet éves konferenciáján bemutatott tanulmány egyik szerzője, Gregory Aldrete, a Wisconsin-Green Bay Egyetem történésze szerint míg a fémpáncélokról sokat tudunk, a linothorax mindvégig titokzatos maradt, főként az alapanyagok lebomlása miatt. Szerinte ezt a különleges védőruhát egyfajta testpáncélként ezer éven át használták, különböző formákban a Mediterráneumban és környezetében.

Ókori "kevlar"

Nagy Sándor katonái linothoraxot, egy többrétegű, ragasztott lenvászonból álló testpáncélt viseltek, amelyet az egyes rétegek laminálásával tettek még áthatolhatatlanabbá - derül ki egy új kutatásból.

Az Amerikai régészeti Intézet éves konferenciáján bemutatott tanulmány egyik szerzője, Gregory Aldrete, a Wisconsin-Green Bay Egyetem történésze szerint míg a fémpáncélokról sokat tudunk, a linothorax mindvégig titokzatos maradt, főként az alapanyagok lebomlása miatt. Szerinte ezt a különleges védőruhát egyfajta testpáncélként ezer éven át használták, különböző formákban a Mediterráneumban. A kevlárszerű védelem segíthetett Alexandrosz katonáinak abban is, hogy közel két évtized alatt meghódítsák az addigi ismert világot.

Aldrede és kutatótársa, Scott Bartell azt is sikeresen azonosította, hogy a linothoraxot szinte az összes ókori forrásban megemlítették: 18 szerző 27-szer számolt be róla, és a kutatás során 700 képi ábrázolást is találtak, a görög vázáktól az etruszk templomi faragványokig. A leghíresebb ilyen kép a Pompejiből származó Nagy Sándor mozaik, amelyen az uralkodó is ezt a páncélt viselte.

A kutatók szerint a források alapján egyértelműnek tűnik, hogy ezek testpáncélok a makedón hadseregben a kötelező öltözék részei lehettek. A páncélzat ötletét a makedónok szkíta szomszédai ihlethették, akik szintén használtak vászonból, nemezből és fém kombinációjából készített páncélt. Aldrede szerint a páncélok "titkos receptúra" szerint készültek és idegenek kezébe nem kerülhetett. Ezt támasztja alá az az uralkodói utasítás, ami az indiai hadjárat során keletkezett: ekkor Nagy Sándor 25 ezer új páncélt rendelt, míg a régieket elégettette. Ennek az utasításnak szerinte fémpáncélok esetében semmi értelme nem lett volna.

A kutatók a páncél kényelmességét, és védőerejét demonstrálandó több verziót is készítettek a lehetséges kevlárruhából - mindezt az ókori világban is elérhető alapanyagok felhasználásával. A legnehezebb  feladat a megfelelő lenvászon megtalálása volt, illetve szintén komoly kihívást jelentett a különböző rétegek közé kent ragasztó azonosítása is: ezt végül nyúlbőrből és lenmagokból készítették el. A tesztek sikeresek voltak: a páncél a mai kevlárokhoz hasonlóan fogta fel a támadó fegyverek mozgási energiáját, és védte meg a katonákat.