A+ R A-
Tudományos Élet

Tudományos Élet

Négyezer éves europid leletek a Tarim medencében

Tarim ásatásNégyezer éves europid leletek a Tarim medencében
Az ujgur főváros, Urumcsi múzeumának földszintjén látható kiállítás a kínai kormányzat határokkal kapcsolatos politikáját tükrözi, amely szerint Hszincsiang mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt. Az egy emelettel feljebb található tárgyak azonban másról szólnak.

 

 

Bvebben...

Magyar népi gyógyász képzés

GyógynövényTermészetes Gyógymódok Kollégiuma és Szabadegyeteme Népi Gyógyász képzésének órarendje.Az ember három világban él egyszerre (test, lélek, szellem), minden gyógyító hagyomány célja, hogy békévé oldja e világok harcát. Belesimulni a tájba melyben élek, a sorsba melyet élek, és a népbe melyért élek, ez maga a béke.

 

 

Bvebben...

Magok Noé bárkája a jég alatt

magok

Magok Noé bárkája a jég alatt - 200 év magány
A vetőmagokat - mintánként 500 darabot - ezüstfóliába burkolt konténerekben tárolják, amelyeket fémpolcokon helyeznek el a három 27-szer 10 méteres, légmentesen záródó kamra valamelyikében. Mindhárom kamra egyenként másfél millió minta befogadására alkalmas, így a vetőmagszéfben 4,5 millió féle minta, összesen kétmilliárd mag helyezhető el. A vetőmagok efféle változatossága a jövőben még fontos, nélkülözhetetlen eszközünk lesz a klímaváltozás, a víz-, élelmiszer- és energiaválság leküzdésében.

Bvebben...

Újabb pofon a tudományos világnak

hobitÚjabb pofon a tudományos világnak
Ausztrál régészek a Liang Bua melletti mészkő barlangok ásatásai során bukkantak a csontmaradványokra 5.9 méteres mélységben. A kutatók először arra gondoltak, hogy egy gyermek csontjait találták meg, de a további vizsgálatok fényt derítettek a meglepő igazságra.

 

 

Bvebben...

Margarin - a terminátor

MargarinMargarin - a terminátor
Büntető Törvénykönyv 279. §. (1) Aki forgalomba hozatal céljából olyan közfogyasztási cikket készít vagy tart, amely az egészségre ártalmas, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Aki ártalmas közfogyasztási cikket forgalomba hoz, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (3) Aki a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanul követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Bvebben...

Hogyan engedtük kipusztulni ősi állatfajtáinkat

KertmagyarországHogyan engedtük kipusztulni ősi állatfajtáinkat?
Részlet Somogyi Imre -Kertmagyarország felé című művéből (1942). Somogyi Imre (Abony, 1902. május 26. – Budapest, 1947. augusztus 5.) író, szobrász, népnevelő volt. Gyakran használt mellékneve: „Kertmagyarország apostola”: Legismertebb műve Kertmagyarország felé című könyve, amelynek címe fogalommá vált.

 

Bvebben...

Laktóz tolerancia

laktózLaktóz tolerancia

Egy genetikai kutatás bebizonyította, hogy a tejcukor megemésztése a felnőttkorban egy genetikai mutáció eredménye, mely néhány népcsoportnál alakult ki mindössze pár évezreddel ezelőtt. A felfedezés meglepő példája annak, hogy az emberi szokások milyen aktívan hatnak a génekre, egyben első élő bizonyítéka a konvergens (összetartó) evolúció elméletének, mely szerint különböző, de hasonló körülmények között élő népcsoportoknál azonos tulajdonságok alakulhatnak ki.

Bvebben...